يكي از قديميترين و اصيلترين مشاغل در ايران ، زنبورداري است.
از قرنها پيش زنبورداري و توليد عسل در ايران رواج داشته و آثار باستاني بسياري اين قدمت ديرينه را معرفي ميكنند . در لرستان دشنه مفرغي به شكل زنبور عسل توسط باستانشناسان كشف شده كه قدمت آن به ۸۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح باز ميگردد.
اين دشنه با قدمت ۱ هزار و ۲۰۰ ساله خود گواهي از قدمت زنبورداري در ايران است. مدارك تاريخي نشان ميدهد كه در دوران هخامنشيان هم زنبورداري و توليد عسل به عنوان يك حرفه رواج داشته و پيشينه توليد عسل در ايران به قرنها پيش ميرسد.
به طور كلي قدمت زنبورداري در ايران را ميتوان حدود ۲ هزار سال تخمين زد. همچنين در شهرهاي باستاني ايران ، سفالهايي كشف شده كه در آنها اثري از عسل ديده ميشود.
در طب سنتي ايران هم توسط ابوعلي سينا براي درمان بيماريها مورد استفاده بوده و در دين ايرانيان اسلام هم از اين شيرين كننده ي طبيعي ياد شده است.
در قرآن هم سورهاي كامل به نام « نحل » به معناي « زنبور عسل » وجود دارد.
بهترين عسل ايران كجا توليد مي شود؟
زنبورداري و توليد عسل در ايران معمولا بيشتر در مناطق شمال غربي كشور انجام ميشود.
در حال حاضر ايران از نظر توليد عسل در مقام يازدهم و از نظر تعداد كندو در مقام نهم جهاني قرار دارد.
مهمترين عامل تاثيرگذار روي كيفيت عسل ، تغذيه زنبورهاي عسل است.
اينكه زنبور عسل در چه مناطقي پرواز ميكند،از چه گلها و شهدهايي تغذيه ميكند روي كيفيت عسل تاثير دارد.
به همين دليل مناطق شمال غربي ايران هم به دليل شرايط اقليمي و طبيعي مناسبي كه دارند بهترين مناطق براي زنبورداري و توليد عسل شناخته ميشوند.
عسل اردبيل به خاطر ارتفاعات گردنه حيران ، عسل مازندران به خاطر رشته كوههاي سرسبز، عسل چهارمحال و بختياري به خاطر گونههاي گياهي كوهستاني و بسياري مناطق ديگر را ميتوان به دليل شرايط جغرافيايي به عنوان بهترين مناطق توليد عسل معرفي كرد.
اما هر فرد ميتواند ادعا كند كه بهترين عسل در استان او توليد ميشود و به همين دليل تفكيك عسل باكيفيت و مرغوب بر اساس منطقه توليد كاري سخت و دشوار است.
درنتيجه بهترين روش ارزيابي كيفيت عسل را ميتوان آزمايشگاههاي ارزيابي كيفي عسل دانست.
بهترين عسل ايران و ويژگيهاي آن
عسل ايران از لحاظ كيفيت در ميان ۱۰ كشور توليد كننده عسل مرغوب جهان شناخته ميشود.
ايران به دليل آبوهوا و شرايط اقليمي خاص خود، سرشار از گونههاي گياهي است و در اين كشور دريا ، كوه ، جنگل و بيابان وجود دارد.
مناطق توليد كننده عسل باكيفيت در ايران عمدتا در كوهپايههاي ايران قرار دارند. در رشته كوههاي البرز و زاگرس ( كوههاي شمالي و غربي ) ايران ، انواع گونههاي گياهي و گلها وجود دارد و اين گياهان به عنوان منبع اصلي تغذيه زنبورهاي عسل شناخته ميشوند. به همين دليل عسل توليد شده در ايران به دليل تنوع گونههاي گياهي داراي طعم و البته خواص درماني بسياري است.
هرچند بعضي از زنبورداران ايراني از شكر در تغذيه زنبور استفاده ميكنند و به همين دليل اين عسلها خالصنبوده و كيفيت بالايي ندارند.
بهترين عسل ايران را نميتوان با توجه به نوع گل ، نوع تغذيه يا نوع منطقه مشخص كرد ، بلكه رعايت استانداردهاي خاصي در توليد عسل ارگانيك است كه منجر به توليد عسل باكيفيت ميشود.
اولين ويژگي مهم عسل ارگانيك اين است كه در كليه مراحل توليد و فرآوري آن از هيچ نوع ماده سمي يا شيميايي،آفتكشها، داروها و آنتي بيوتيك استفاده نشده است يعني زنبورها از هيچ مادهاي به غير از شهد گل،براي عمل آوري عسل تغذيه نميكنند.
حتي براي مبارزه با بيماريها و آفتهاي احتمالي زنبورها هم فقط و فقط روشهاي طبيعي و ارگانيك بدون استفاده از هيچ ماده و فرايند شيميايي به كار گرفته ميشود.
ديگر ويژگي داراي اهميت در توليد عسل ارگانيك رعايت استانداردها در خصوص كندوي عسل ، شان و موم است.
تمامي اينها بايد كاملا طبيعي ، سالم ، فاقد مواد آلاينده و شيميايي و حتي پلاستيكي باشند.
چرا كه عسل به علت اسيدي بودن مواد شيميايي را در خود حل ميكند.
بنابراين توليدكننده عسل ، آن را در ظروف شيشهاي ، تميز و فاقد هرگونه آلودگي نگهداري ميكند.
برچسب:
امتیاز دهید:
رتبه از پنج:
<~PostRate~>
بازدید: <~PostViwe~>